Performance-Ritual-Prozeß
Danny Devos bouwt stadpark van Vilvoorde na


Frank Heirman in Gazet van Antwerpen, Friday 6th June 2014, Belgium.


Nog een andere Antwerpse kunstenaar baart opzien met een reusachtig project. In een oude katoenfabriek in Brugge reconstrueerde Danny Devos het stadpark van Vilvoorde op schaal 1:10. De bezoekers kunnen er een lugubere wandeling doorheen maken.

Vijftig kubieke meter teelaarde en tweeduizend bloembollen sleepte Danny Devos aan naar het oude textielfabriekje naast de Smedenpoort in Brugge. Met de hulp van stadspersoneel reconstrueerde hij nauwgezet de wegen, grasperken en de romantische vijver van het Hanssenspark van Vilvoorde. Devos (1959) groeide er in de onmiddellijke buurt op, maar verhuisde in 1980 definitief naar Borgerhout.
Met oude bureaus, kantoorkasten en stoelen evoceerde Devos ook de hangbrug, de valse ruïne en het takkenhuisje van het park dat eind negentiende eeuw in Engelse stijl werd aangelegd. De idyllische site vormt het gepaste decor voor Devos' echte obsessie. Al 35 jaar bestudeert de kunstenaar het gedrag en de psychologie van seriemoordenaars en maakt er gevaarlijke machines rond. Een aantal van die tuigen stelde hij op in zijn namaakpark.
Op de muren van het gewezen textielatelier kunnen de bezoekers ook een deel van het reusachtige misdaadarchief van Devos raadplegen aan de hand van posters en videoprojecties. De kunstenaar, die sinds 1980 zanger is van de noisegroep Club Moral, zorgde ook voor een gepast geluidsdecor. Zo begeleiden Sag mir wo die Blumen sind van Marlene Dietrich en Terrorist Flower van Mauro Pawlowski een wandeling door deze totaalinstallatie.
Picnic at Hanssenspark, nog tot 29 juni gratis in De Bond, Buiten Smedenvest 1, Brugge, www.ccbrugge.be

Related solo exhibitions: Picnic at Hanssenspark
2075