Danny Devos


Marc Ruyters in <h>ART, Thursday 12th February 2015, Belgium.


'The Collector' is de titel van een novel uit 1963 van de Engelse schrijver John Fowles, waarin hij beschrijft hoe een kleurloze klerk zich ontpopt tot een psychopaat. Hij ontvoert een jonge vrouw, om haar op te sluiten in zijn kelder, waar ze door niets en niemand gehoord kan worden. 'The Collector' is ook de titel van een kleine uitgave èn tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Danny Devos, die nu loopt in S&S Galerie in Borgerhout.
De fascinatie van Danny Devos voor serial killers, psychopaten en aanverwanten is bekend: ze vormen een rode draad doorheen zijn artistieke oeuvre, dat vorig jaar (voorlopig) bekroond werd met een sterke tentoonstelling in De Bond in Brugge.
Danny Devos is een 'lone wolf' in de kunstwereld. Hij houdt zich ver van trends en groupuscules, neemt altij een contra-attitude aan tegen wat zich aandient en hanteert graag een dubbelzinnigheid van zowel 'medeplichtig' als 'wantrouwig'. In de uitgave 'The Collector' lijkt hij zich zowel in te leven in de rol van dader als die van slachtoffer, in die van man als die van vrouw, in die van kunstenaar als die van crimineel. Je leest er over een Frans 'true-crime'-magazine waarin een verslag staat over 'Une jeune fille victime toute une nuit de deux monstres', over 'Tower of Crime - 1987', waarin hij naast een compilatie van horrorboeken staat, gevat in een metalen staander net zo hoog als hij zelf, over 'The Family - 1990', een installatie van 24 woest om zich heen hakkende messen die hij ooit voor de eerste keer tentoonstelde in Ruimte Morguen en die verwezen naar de Manson Family. Enzovoorts.
Danny Devos is ook vooral bekend om zijn performances, die onlangs te boek werden gesteld in 'Performan - DDV - 2012', een prachtig boek dat al te veel onder de radar is gebleven.
In S&S Galerie toont hij vooral de inspiratiebronnen voor zijn oeuvre. Misdaadboeken uit zijn gigantische privécollectie, parafernalia uit zijn oeuvre - onder meer met enkele elementen uit 'The Family'-, platen, cd's uit de Club Moral geschiedenis (de geëngageerd-artistieke club die hij oprichtte met zijn partner Anne-Mie Van Kerckhoven). Kortom, wie de inspiratiebronnen wil zien waar Danny Devos zich op baseert, moet naar S&S, en dient buiten te komen met een exemplaar van 'Performan - DDV - 2012', want dat is een echte artistieke 'page-turner'. En als dat te duur is: 'The Collector by Danny Devos', de dubbelzinnige 'Shattering Nation-Wide Bestseller', waarin DDV opduikt als enigmatisch auteur én lustobject, kost slechts 10 euro.
Related solo exhibitions: The Collector
2406