Book for the Unstable Media
Danny Devos wordt artistiek manager van Wim Delvoyes varkensboerderij


Nica Broucke in De Morgen, Friday 2nd September 2005, Belgium.


De Antwerpse kunstenaar Danny Devos, eertijds de drijvende kracht achter het NICC, de belangenvereniging voor kunstenaars, vertrekt woensdag naar Peking om er de artistieke werking van de Art Farm van Wim Delvoye te superviseren.

De hevige protesten van Gaia tegen het tatoeëren van varkens resulteerden in de delokalisatie van Delvoyes kunstproject. Onder het motto lard pour l'art opende hij in de zomer van 2004 een 'Art Farm' in de omgeving van de Chinese hoofdstad (DM 14/4). De varkens worden er louter voor de kunst gekweekt. Nadat de dieren geslacht zijn, worden de huiden in België gelooid en als kunstwerk verkocht.

Delvoye boert dermate goed dat hij overging tot de langdurige pacht van een tweede Art Farm in Shunyi, op een vijftigtal kilometer van Peking. Om een en ander in goede, artistieke banen te leiden, werd collega Danny Devos aangeworven als 'artistiek manager'. Devos: "Ik moet ervoor zorgen dat alles naar wens verloopt wat de productie, het tatoeëren dus, van de kunstwerken betreft. Daarnaast moet ik nagaan in welke mate het mogelijk is om de kunstwerken met een webcam in real time te volgen."

Dat laatste past in het voornemen van Delvoye om de nv Art Farm China Groei Fonds (AFCGF) op te richten, waarin aandeelhouders de evolutie van hun aandeel (lees: varken) zelf zullen kunnen volgen. Devos: "Er is breedband aanwezig, maar technisch moet ik nog een en ander verder uitwerken."

Het aanbod van Delvoye komt op het juiste moment. "Nu het kunstenaarsstatuut een feit is, werd het tijd voor een nieuwe job. Ik heb me de afgelopen jaren suf gesolliciteerd maar ik vond geen werk en Annemie (Van Kerckhoven, kunstenaar en partner van Devos, NB) vertrekt binnenkort voor een jaar naar Berlijn met een beurs." Zelf blijft hij ook nog als kunstenaar actief. "Ik heb in Vladivostok met een Rus opgetreden en in Djakarta met een Indonesiër. Eergisteren heb ik nog een muziekperformance gegeven met Tim Vanhamel in Antwerpen. Ik sluit niet uit dat ik binnenkort met een Chinees op de planken sta. En op het internet is er mijn webside clubmoral.com/ddv."
1714