Danny's Picnic


Stefan Vankerkhoven in De Krant van West-Vlaanderen, Friday 20th June 2014, Belgium.


BRUGGE  Nog tot 29 juni brengt het Cultuurcentrum Brugge in De Bond een opmerkelijke tentoon­stelling : Picnic at Hanssenspark van Danny Devos.

Het werk van Danny Devos aka DDV (Vilvoorde, 1959) draait voornamelijk om body art en performance art. De kunstenaar is ook gefascineerd door misdaad. Sinds het eind van de jaren 70 is hij vooral bekend om zijn zelfdestructieve kunstopvoeringen, zijn zogenaamde True Crime Art over seriemoordenaars, en zijn auditieve aanvallen als screamer met de Club Moral noise-band.
Jarenlang correspondeerde hij met seriemoordenaars zoals Freddy Horion en  Michel Bellen in België en John Wayne Gacy in de Verenigde Staten. Sinds 1 Januari 1981 was hij samen met kunste­nares Anne-Mie Van Kerckhoven de drijvende kracht achter Club Moral, een eigenzinnige kunstor­ganisatie en muziekband. In 2005 vertrok hij naar China om er de Artfarm met getatoeëerde varkens van Wim Delvoye te managen. DDV maakte al meer dan 160 performances en verschillen­de sculpturale installaties over geweld, misdaad en moord. In zijn performances gebruikt Devos zijn lichaam als onderzoeksmiddel voor het aftasten van existentiële, sociale en artistieke grenssitu­aties.

Voor 'Picnic at Hanssenspark' werd het Hanssenspark in De Bond nagebouwd op een schaal van 1 op 10. Het originele Hans­senspark bevindt zich in de Park­straat in Vilvoorde, Danny's ge­boortedorp. Het park werd aange­legd rond 1890 in de Engelse ro­mantische landschapstraditie met artificiële bouwwerken waaronder een grote vijver, een gietijzeren hangbrug, een valse ruïne, een be­tonnen 'Takkenhuisje'. De instal­latie bevat 45 kubieke meter tuinaarde en ongeveer 100 kilogram zaden. Meer dan 2000 bloembol­len en honderden vaste planten werden in de grond gestopt. Door­heen het park kan je machinesculpturen, installatie mashups en muziekluidsprekers ontdekken. Je hoort er songs van Fad Gadget, Marlene Dietrich, Tom Jones, Willy Sommers, Kraftwerk en Georges Brassens. (SVK)

Op zondag 29 juni is er een slotperformance door Peter Fengler, Douglas Park en Mikes Poppe. Telkens van 15.30 uur tot 18.00 uur. Info: www.ccbrugge.be

Related solo exhibitions: Picnic at Hanssenspark
2271