Performance-Ritual-Prozeß
De Buren van het SMAK


Luc Van De Steene in De Morgen, Wednesday 12th May 1999, Belgium.


"We zijn buren", zegt Ischa Tallieu van de galerie gelegen aan de Fortlaan 17 in Gent. Ze wijst naar de overkant van het park, waar - je moet al van heel ver komen om dat niet te weten - het SMAK zopas met enig feestgedruis de deuren opende. "U hoeft enkel een kleine wandeling door het Citadelpark te maken om ons te vinden", lezen we op de vakkundig opgebouwde website van de galerie. Fortlaan 17 werd in 1989 opgestart door Ischa's ouders, Etienne en Roos Tallieu, oprichters van het gelijknamige reclamebureau. Dat is meteen ook de verklaring voor de verzorgde communicatie waarmee de galerie geregeld naar buiten treedt. Alles oogt er overigens zeer geraffineerd, zeer uitgekiend, zeer stijlvol. Het gebouw zelf, met gelijkvloers, kelder en twee verdiepingen, is er eentje om je de vingers bij af te likken; het wordt vrijwel helemaal in beslag genomen door de vijf à zes exposities die er jaarlijks plaatsvinden, al gaat Fortlaan 17 soms ook wel eens op locatie.

Van bij de start werd geopteerd om 'internationaal' te werken, en ook om de Belgische kunstenaars die er de revue zouden passeren (Dirk Braeckman, Jacques Charlier, Ludwig Vandevelde, Jan Van Oost en anderen), op het internationale forum te promoten. Niets wordt bij voorbaat uitgesloten; schilderijen, sculpturen, tekeningen, foto's, installaties, multimediaproducties: alle disciplines moeten kunnen. En de tentoongestelde kunstenaars worden in vier groepen ondergebracht: één, figuren met wortels in de controversiële sixties, maar die nog altijd actueel werk maken (Günter Brus, Roy Grayson, Peter Greenaway, Hermann Nitsch en Bruce McLean); twee, artiesten uit belangrijke culturele regio's, vooral Oostenrijk (Gunter Damisch, Brigitte Kowanz, Walter Vopava en Ulrich Waibel); drie, jonge snaken die nog alles te bewijzen hebben, maar niettemin kansen moeten krijgen; en vier, talent van eigen bodem (Peter Buggenhout, Mark Cloet, Danny Devos, Michel François, Ria Pacquée, Narcisse Tordoir, Marthe Wery en de reeds genoemden). Iets wat ze zowat allemaal gemeen hebben, is de aanwezigheid van een sterke historische reflex.

"Een platform creëren waarbij mensen uit de kunstwereld elkaar kunnen ontmoeten, dat is altijd wel de bedoeling geweest", vertelt Ischa. "Fortlaan 17 wil duidelijk meer zijn dan louter een tentoonstellingsruimte. We organiseren ook gespreksavonden, confrontaties enzovoort. Wat na tien jaar ook naar voren komt, is dat kunstenaars binnenin de galerie links gaan leggen, gaan samenwerken, ideeën uitwisselen, gemeenschappelijke projecten opzetten, elkaar uitnodigen voor de een of andere tentoonstelling. En dat blijft het allemaal heel boeiend maken." (LVDS)

Galerie Fortlaan 17, 9000 Gent, tel. 09/222.00.33. Open van woensdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur, zaterdag van 10.30 tot 18.30 uur. Zie ook hiernaast.
Related group exhibitions: Braeckman / Devos / Pacquée / Rufff
1870