Performance-Ritual-Prozeß
Ik weet zeker dat misdadigers als honden herboren worden
Kunstenaar Danny Devos herbronde zich in Bangkok

Frank Heirman in Gazet van Antwerpen, Friday 7th April 2000, Belgium.


Danny Devos is na een verblijf van drie maanden weer thuis in Borgerhout. In Galerie Annette de Keyser toont hij het werk dat hij in de Thaise hoofdstad maakte en daar al exposeerde. Centraal in de installatie liggen foto's van straathonden. "Honden zijn reïncarnaties van misdadigers", heeft Danny Devos geleerd.
Danny Devos (40) maakte naam als kunstenaar die werkt rond het fenomeen massamoordenaar. Sinds 1987 inventariseert hij misdrijven, correspondeert hij met doders en vergelijkt hij hun brein en drijfveren met dat van de kunstenaar.
Via zijn foto's van straathonden legt Devos de link tussen zijn nieuw werk dat in Thailand begon en zijn vroegere criminele kunst.
"Bij die straathonden belandde ik toevallig. Toen ik vorig jaar voor het eerst in Thailand arriveerde, zag ik dat er in Bangkok overal zwerfhonden rondliepen. Ze hebben met niemand iets te maken, hoewel ze soms van bezorgde mensen een jasje krijgen als het regent. Hetzelfde soort kleed dat de Thais ook wikkelen rond boeddhabeelden als het winter is. Ik voelde mij verwant met die verloren honden, een verdwaalde westers kunstenaar in het oosten."
Pas achteraf vernam Devos dat in een Thais bijgeloof die honden de reïncarnaties zijn van misdadigers. "Dan ben ik er mij intensiever op gaan toeleggen en ontstond deze reeks hondenfoto's."
Die vormen nu de basis van een merkwaardige installatie waarin ook oosterse amuletten, kleurrijke doeken, digitale foto's en afdrukken van deeltjes van zijn lichaam opgenomen zijn.
Met die polyester stukjes van zijn lichaam verwijst Devos naar zijn verleden als performance-kunstenaar. Maar hij geeft er een oosters tintje aan. Zo is er een afdruk van zijn aangezicht waarop hij goudblad plakte.
"Dat goudpapier is een boeddhistische offergave. Je kan het in de winkels kopen en de Thai kleven het op boeddhabeelden. Het idee kreeg ik in de heilige stad Ayathuya. Daar zie je kilometers tempels met overal afgehakte boeddhabeelden. De schaarse, bewaarde hoofden heeft men in musea gezet. En daar plakken ze goud op."
Driemaal

Het Thaise avontuur begon voor Devos begin 1999 toen hij uitgenodigd werd voor de groepstentoonstelling Alter Ego in de universiteit Silpakorn. Hij exposeerde toen samen met de Thaise kunstenaar Kunavichayanont. Devos maakte een kanjer van een boek met alle mogelijke anagrammen van hun beider namen.
In de zomer van 1999 trok hij opnieuw naar Bangkok in de hoop een solotentoonstelling te regelen. Het lukte. Bovendien kreeg hij de mogelijkheid om van december tot februari gastdocent te zijn aan de Thaise universiteit.
"Een merkwaardige ervaring. De professoren en studenten zijn verwikkeld in een worsteling tussen hun eigen cultuur en de westerse kunst. Als ze het hebben over abstracte kunst, dan behandelen ze dat puur vormelijk. Hoe moet je een Brancusi-achtig beeldhouwwerk maken? Het denkproces erachter ontsnapt hen nog."
Devos nam naar Thailand zijn computer mee. Hij was van plan een soort internet-kuntwerk te realiseren. Maar het draaide anders uit. Hij maakt in Bangkok een concrete, basic tentoonstelling die ongetwijfeld een nieuwe start betekent in zijn carrière.
De titel van de expositie, die na Bangkok nu in Antwerpen te zien is, luidt niet voor niets Speech regained, vrij vertaald als Teruggevonden woord. De titel liet Devos in het Thais op een banier schilderen. "Dat lijkt simple, maar het heeft me dagen gekost om het Engels te vertalen in oosterse tekens".
'Speech regained' van Danny Devos aka Thai Boy Slim, tot 20 mei (wo-za 14-18u) bij Galerie Annette de Keyser, Generaal Belliardstraat 19, Antwerpen, 03.231.90.56.




Related solo exhibitions: Thai Boy Slim
1791