Performance-Ritual-Prozeß
Kunstenaar analyseert moordenaar van Bergen


Stijn Meuris in Gazet van Antwerpen, Friday 25th April 1997, Belgium.


ANTWERPEN - Multimedia-artiest Danny Devos dook jarenlang diep in de krantenarchieven om info te verzamelen over alle Belgische moordenaars vanaf 1959, z'n geboortejaar. Een onvolledige reeks, want voorlopig omvat zijn levenswerk slechts gegevens tot de jaren zeventig. Foto's van de ogen van de doders/daders hangen ingekaderd aan de muur in het kader van een hallucinant multimedia-project, vanaf morgen te zien. Daarnaast zit Danny Devos ook op Internet met 'Depeceur/Versnijder', een site met onder meer een nauwgezet profiel van de Bergense seriemoordenaar.

Danny Devos is al een tiental jaren bezig met het inventariseren van moordzaken. Het was niet in de eerste plaats de bedoeling er een kunstwerk of performance van te maken. "Pas toen ik de gegevens van zo'n 800 gevallen in m'n archief had, begon het tot me door te dringen dat er misschien méér mee te doen was," zegt hij. "En nu moet ik gewoon verder. Toevallig komen nu allerlei zaken mooi samen, maar dat was zeker niet m'n opzet."

Er is dus het geval Bergen. "Ik heb geen respect voor het resultaat en geen sympathie voor die persoon, maar ik kan er wel inkomen hoe iemand zo ver geraakt is. Het is zijn ding, net zoals ik mijn ding heb. En dat valt niet te stoppen, zeker niet door zo iemand opnieuw in de maatschappij toe te laten."

Devos beseft dat hij op die manier niet altijd perfect geïnformeerd is, en dat zo'n daderprofiel - hoe gedetailleerd ook - onvolledig is. "Ik weet te weinig. Het gerecht geeft niet alles prijs. Zo wil ik weten welke andere stoffen er in de plastic zakken terug te vinden waren: houtsnippertjes van de tafel waarop hij gesnede heeft? Olie van een geolied oppervlak? Zulke dingen. Maar die worden natuurlijk stilgehouden."

Uit de gegevens die hij wél heeft trekt Devos wel andere conclusies: "Het valt op hoe hij eerst, in juli vorig jaar, die ene romp van Martine Bohn dumpte, en toen een hele poos niets. En nu is hij ineens superactief. Dat kan vanalles betekenen, maar het zou me niet verbazen als de reden daarvoor bijzonder eenvoudig is: het lijkt er op dat hij een stockage-probleem heeft. Hij kon de ledematen niet langer 'vers' houden. Misschien moest de moordenaar plots verhuizen. Of misschien werkt z'n diepvriezer stomweg niet meer..."

Daders van Dodingen, vanaf 27 april. Breidelstraat 5, Antwerpen.

S.M.
Related solo exhibitions: Daders van Dodingen
1871