2018

Het Gouden Paviljoen


Published by De Warande.


Danny Devos is voornamelijk bekend door zijn performances en body art. Hij geldt als een van de grote namen uit de Belgische performancekunst. Terwijl de performance in België na de avant-garde aan belang inboette, is Danny Devos deze kunstvorm altijd heel gepassioneerd blijven beoefenen. Hij tast hierbij zijn eigen fysieke en geestelijke grenzen af en confronteert tegelijk de toeschouwer met zichzelf. Daarnaast maakt Devos ook installaties, die een even duistere kant hebben als zijn performances. Vanuit zijn fascinatie voor misdaad zocht hij meermaals contact met meervoudige moordenaars.

In 'Het Gouden Paviljoen' zijn er twee werken van DDV te zien. 'The Black Dahlia' was de postume bijnaam van Elisabeth Short die in 1947 dood werd aangetroffen. Haar lichaam was zwaar toegetakeld en in tweeën gesneden. Haar mond was opengesneden van oor tot oor.

Het andere werk 'Killing for Company' verwijst naar de Schotse seriemoordenaar Dennis Nilsen die minstens 12 jongemannen vermoordde. Naar eigen zeggen om 'hen niet kwijt te raken en weer eenzaam te zijn'. Hij bewaarde hun lichamen om gezelschap te hebben en voor necrofiele doeleinden. Nilsen schreef zelf het gedicht en maakte zelf de tekening die DDV op het kunstwerk aanbracht. Tot op vandaag zit Nilsen in een Britse gevangenis zijn straf uit.

Waar de performances van DDV in de jaren zeventig vertrokken vanuit frustratie en haat tegenover de mensheid, is zijn houding tegenover zijn vroeger werk er nu één met meer mededogen. DDV reisde tussen 1999 en 2003 naar Azië waar hij o.a. het boeddhisme bestudeerde. Vanuit de boeddhistische levensbeschouwing zijn de genoemde twee werken 'het andere eind van schoonheid', of nog beter 'het lot van schoonheid'. We kopen bloemen om ze thuis in een vaas te zien sterven. Schoonheid is per definitie kwetsbaar. Wanneer ze ongenaakbaar is, wordt ze al snel bedreigend.